torsdag den 6. februar 2014

Kære læsere!

I dag præsenterede Solvej os for Steen, som ved en masse om konfliktløsning, og som bl.a. er advokat. Han var rejst langt, for at komme og besøge os, og lære os en masse om konfliktløsning, frygt og hvordan man indleder samtaler med fremmede med en anden kultur.

Steen startede med at præsentere sig selv, hvorefter han satte os i gang med første øvelse. Den gik ud på, at vi hver i sær skulle overveje følgende spørgsmål: "Hvad/hvem har du mødt, hvor du blev bange?". Derefter skulle vi to og to fortælle hinanden vores svar på spørgsmålet. Steen havde én regel vi skulle følge i denne øvelse: Vi skulle være fortrolige overfor vores makker.

Derefter fik vi endnu et spørgsmål at tænke over, og derefter besvare til vores makker. Det lød som følger: "Hvordan overvandt jeg, det at være bange?".
Dette spørgsmål var der mange svar på. Nogle kæmper mod frygten, nogle flygter fra den og en tredje undersøger sagen.

Efter denne øvelse, fandt vi ud af, hvor Steen ville hen med foregående øvelser. Han ville lære os, at selvom vi kan være bange for den fremmede kultur og fremmede folk i Palæstina, vil vi hverken flygte eller kæmpe, men vi er derimod kommet for at undersøge disse fremmede folk og deres kultur.
Han lærte os hvor vigtigt det er, at være åben, høflig, smilende og ærlig, når vi møder nye, fremmede folk.

Når vi kommer til Palæstina, er det vigtigt, at vi ved hvordan man for startet en samtale med en vildt fremmed. Til dette lærte han os et system kaldet "tolvfingerreglen". Dette system hjælper os til, ved hjælp af fingrene, at komme igennem en række relevante spørgmål, vi kan starte en samtale ud fra. Vi lærte at præsentere os selv, spørge ind til dem, lytte og gentage hvad vi får at vide, så vi virker interesserede.
Vi gennemgik tolvfingerreglen mange gange to og to. En af gangene, skulle finde på en hændelse i vores liv, og interviewe hinanden ud fra følgende punkter:

1: Hvor/hvornår skete det?
2: Hvad skete der?
3: Hvordan havde du det/har du det nu?
4: Hvad har/havde du brug for?

Vi gennemgik også tolvfingerreglen med spørgsmål på engelsk.

Derefter satte Steen os til at tænke på en person vi virkelig ikke brød os om. Så skulle vi finde på mindst én god ting ved personen. Af det lærte vi, at alle mennesker er noget værd.

Til sidst gennemgik Steen "konfliktens eskalering" eller "konfliktstigen". Han havde taget en stige med, hvor hvert trin repræsenterede et stadie i konfliktens eskalering. De forskellige stadier er:

1: Uoverenstemmelse
2: Personifisering
3: Problemfeltet udvides
4: Samtale opgives
5: Fjendebilleder
6: Åben fjendtlighed
7: Polarisering

Så skulle vi to og to fortælle en konflikt, vi har haft i vores liv, og fortælle hvor langt den nåede op på konfliktstigen.

Dagens spørgsmål til bloggen lød: "Hvad har du fået ud af i dag?"
Tre elever har svaret følgende:

"Jeg har fået nogle redskaber, som jeg kan have i baghovedet, når jeg skal kommunikere med folk dernede."

"Jeg har lært om måder at angribe angsten og frygten på."

"Af konflikttrappen har jeg lært, at konflikter har forskellige stadier"

Efter Steen har besøgt os i dag, føler vi os bedre klædt på til at rejse ned og møde nye mennesker og opleve konflikten med egne øjne.

Kærlig hilsen
Mathilde, Emilie og resten af globalholdet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar